Britisk V.O. eller amerikansk V.O. – hvilket passer dig bedst?


Som amerikansk voice over artist i København er jeg måske ikke helt objektiv, og heldigvis er der flere udmærkede og erfarne britiske voice over artister i byen. Men jeg har oplevet, at danske kunder ikke altid ved, hvilken effekt de forskellige accenter har på det færdige produkt, så jeg har sat nogle få, enkle regler sammen.

Hvis du har et luksusprodukt – brug en britisk stemme

Der er ingen tvivl: En britisk accent sætter et præg af klasse på tingene. Den gør dit projekt lidt mere sofistikeret, lidt mere mystisk, og lidt mere overlegent. Og det lille drys af tør humor, som kun en brite kan levere, vil lægge sig over, hvad det end er, du prøver at formidle. Det er sexet på den fantastiske James Bond-måde.

Hvis du søger entusiasme – brug en amerikaner

Amerikanere har en tendens til at leve livet med et udråbstegn og til at være entusiastiske over (næsten) hvad som helst. Det kan du bruge til din fordel, hvis dit projekt skal få folk til at blive begejstrede over noget. Evnen til at være fuldstændig ellevilde over, hvad vi end involverer os i – som tilfældet med min voice over karriere, der inkluderer produkter som netbank, computerudstyr og medicinsk udstyr – gør amerikanske stemmer ideelle til projekter, som kræver begejstring og entusiasme.

Den pragtfulde, tørre britiske humor betyder desværre, at briterne ikke er så gode til at komme op i det begejstrede felt, og når de prøver, får resultatet ofte en kynisk eller uoprigtig undertone, som om de i virkeligheden gør lidt grin med, hvad det nu end er, de skal forestille at promovere.

Den autoritære der-er-ikke-noget-at-komme-efter – brug en britisk speaker

Den britiske accents skarpe, let abrupte facon gør det fuldstændig klart, at dette udsagn ikke er et forslag – det er en ordre. En britisk accent er det bedste valg, når teksten er vi-tager-ikke-spørgsmål-i-dag-kommunikation fra en autoritær kilde. Når jeg venter på at boarde et fly i Københavns Lufthavn, hører jeg igen og igen en sikkerhedsmelding over højttaleren, der siger, at jeg skal holde øje med min bagage, og hvis jeg ikke gør det, risikerer jeg min egen og alle andres sikkerhed ombord. Dette siges med en ulastelig BBC-britisk stemme.

Er der teknologi involveret – brug en amerikansk speaker

Apples, Facebooks og Googles førerstilling betyder, at cutting-edge teknologi i dag taler med en amerikansk accent, selv om det kan være noget af en opgave at finde en computer, der ikke er produceret i Kina. En amerikansk stemme giver dit teknologiske projekt et cool lag af noget afslappet, usnobbet og multikulturelt.

Briterne og højteknologi er ikke en naturlig cocktail: Hvis du har en britisk stemme på et high tech reklameindslag, risikerer du at minde lytterne om, at sidste gang briterne var verdensførende inden for teknologi, var, da Winston Churchill skubbede små træmodelfly rundt på et kort over Europa.

Nu er hverken briter eller amerikanere de eneste, der er indfødte engelsktalende. En australsk accent er storartet til sportsvideoer, eller hvad som helst med en actionpræget eventyrvinkel. Singapore/malaisiske og indiske accenter er ikke så udbredte i internationale voice over-sammenhænge endnu, men når man tænker på disse landes voksende økonomiske magt, varer det sikkert ikke længe, før det sker. Canadiere vil hade mig for dette, men deres accent kunne lige så godt være amerikansk, når man altså ser bort fra deres velkendte måde at udtale ’about’ på, som i deres munde kommer ud som ’a-boot’. Mange berømte ’amerikanske’ skuespillere – Pamela Anderson, Kiefer Sutherland, Michael J. Fox, Jim Carrey – er faktisk fra Canada.

Så valget står stort set mellem en U.K. og en U.S. stemme.

Når det kommer til stykket, er en britisk stemme noget distanceret og overlegen i det. Den sætter lytterne på plads – en plads, som for det meste er et stykke under speakeren.

En amerikansk stemme inviterer lytterne inden for i speakerens verden som en ligemand – og oftest med en varm, kammeratlig tone.

Hvis ønskestemmen til dit projekt ville være Sean Connery eller Helen Mirren – brug en engelsk stemme.

Hvis dit projekt ville fungere bedre med en voice over stemme som fx Jennifer Aniston, Natalie Portman eller Ryan Gosling – brug en amerikansk stemme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s