Hvordan finder man en billig voiceover?


Det er ikke nødvendigvis nemt at finde en billig voiceover, som passer til lige netop dit behov.

Hvis vi går ud fra, at du allerede har lagt dig fast på en persontype til en engelsk stemme, fx mand/kvinde, ung/gammel, nutidig/gammeldags osv. så vil jeg nu præsentere mine tips til at fortsætte søgningen.

Skal man bruge et agentur?
Et agentur, som har med voiceovers/speakers at gøre, kan tilbyde en alsidighed, som jeg – som amerikansk stemme og dansktalende – ikke kan tilbyde. Vil du have en græsk voiceover, en 8-årig svensk dreng eller en bedstemor der læsper, så er et agentur nok vejen for dig.

De fleste agenturfolk er meget søde mennesker, men det skal dog nævnes, at andre kan være lidt luskede. Et dansk agentur bad fx for nyligt mig om at imitere en asiatisk kvinde i 50’erne, og jeg er en amerikaner i 30’erne! Jeg gav det en chance, men jeg må indrømme, at det ikke ligefrem var vellykket.

En decideret ulempe ved et agentur er, at du får et forhold til agenturet og ikke speakeren. Det betyder, at hvis du har et løbende projekt, så bliver du nødt til at gå gennem agenturet, hver gang du vil arbejde med speakeren, og så ellers håbe at forholdet mellem de to forbliver godt.

Dette er fordi, hvis dit projekt skal opdateres efter en længere periode, som fx et halvt, helt eller halvandet år, og agenturet ikke længere arbejder med den oprindelige speakeren, så kan det blive nødvendigt at lave hele vokalsporet forfra, hvilket medfører flere udgifter.

Personligt forhold
Har du et personligt forhold til speakeren, behøver du ikke betale et agentur, hvilket betyder mindre udgifter, og oftest kan opdateringer klares uden problemer.

Jeg har over en længere periode haft en klient med sit eget studie i indre København, og jeg laver generelt mindre opdateringer til min engelsk voiceover for dem gratis. Jeg kigger forbi studiet, bruger en halv time på at optage nogle hurtige lydspor og så kan jeg shoppe lidt bagefter. Min klient sætter stor pris på min indsats, og jeg har intet imod det – det er en del af vores fortsatte forretningsmæssige forhold.

Og mens en agentur kan hjælpe med at finde en perfekt og fast voiceover til dig, skal agenturet betales, hver gang I arbejder sammen. Så hvis du finder den perfekte voiceover gennem et agentur, så kommer du til at betale det agentur i lang, lang tid.

En sidste kommentar hvad angår visse agenturer er, at de søger at fremme udvalgte stemmeskuespillere, som kan have underskrevet eksklusive kontrakter med agenturet. Dette kan betyde, at disse agenturer ikke nødvendigvis vil forsyne dig med den voiceover, der er bedst for dig, men i stedet den voiceover som er bedst for agenturet selv.

Hvordan finder man en uafhængig voiceover?
Det kan være svært at finde en uafhængig voiceover i din by, dertil kan det virke lidt skræmmende at have at gøre med en individuel person i stedet for et firma – så prøv LinkedIn. Søg efter en voiceover eller speaker i dit nærområde, og så kan du være sikker på, at der er nogen i dit netværk, som kender ham/hende og kan sige god for personen.

Du kan også google ”engelsk voiceover danmark” eller lignende plus navnet på din by – det virker også. De fleste professionelle speakere har deres egen hjemmeside med stemmeprøver, og hvis den lokale voiceover ikke passer til dine behov, så spørg om han/hun kan anbefale nogen. I København kender vi fleste hinanden, og jeg henviser med glæde klienter, som søger en britisk accent eller en canadisk mand, til mine fagfæller.

Arbejde over internettet eller lokalt?
Vi lever i en verden, hvor alle er forbundet til Internettet – dette betyder, at fx en engelsk voiceover ikke nødvendigvis behøver opholde sig i samme nærområde som dig selv.

Selvom der er nogle fremragende engelsk stemmer i København, så er der endnu flere, som er spredt rundt omkring i verden. Mange af disse har hjemmestudier, de kan hurtigt få indtalt dit manuskript og uploade det i dit fortrukne format. De kan betales via PayPal.

Prisen du betaler, er fordelen her. Jeg tager 1.250 kr. for den første time som betaling for stemmeskuespil, dertil 700 kr. for et studie hvis ikke du selv har et. Du kan sikkert få hele pakken for omkring 1.000 kr. online, måske endda mindre hvis du finder en sulten eller uerfaren voiceover.

Hvor værdifuld er din tid?
Denne fremgangsmåde har dog samme ulempe, som en generel søgning efter gode tilbud har: din tid. Det tager nemlig lang tid at sortere og lytte til de tusindvis af stemmer, som er tilgængelige på nettet. At finde den rette voiceover på en hjemmeside som Voices123.com svarer til at finde en nål i en høstak. Hvor værdifuld er din tid?

Hvis du søger lokalt, så har du fordelen af at kunne mødes med speakeren og fortælle dem helt præcist, hvad det er for en effekt, du søger. Du kan arbejde med speakeren i studiet, mens arbejdet bliver udført, og derved kan du sikre, at du får den ønskede effekt. Bagefter kan du gå derfra med lydsporet på en USB-nøgle.

Denne fremgangsmåde kan gøre et nyt ansvarsområde som at finde en god engelsk voice over i en ellers travl hverdag nemmere at overkomme, samtidig med at du ville spare en masse kostbar tid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s